Proveli smo anketu u Vukovarsko-srijemskoj županiji – evo što je pokazala!

Objavljeno: 9. 4. 2021 - 13:18

HDZ-ov kandidat ispred neovisnog bivšeg HDZ-ovca

Specijalizirani portal za istraživanje preferencije birača Moja-anketa.com proveo je istraživanje na području Vukovarsko-srijemske županije, na uzorku od xyz glasova korisnika facebooka s tog područja, koristeći ponderirani prosjek za svaku općinu.

Prema tom istraživanju, s 34 posto glasova potencijalnih birača, vodi kandidat HDZ-a Damir Dekanić, a slijedi ga s 28 posto glasova nezavisni kandidat Josip Dabro, trenutno dožupan, koji je istupio iz HDZ-a u veljači ove godine, kako je naveo, ‘potaknut iznimno negativnim ozračjem i narušenim međuljudskim odnosima u županijskoj organizaciji’ uzrkovanim nedostatkom upravljačke strategije, nedostatkom potrebe za okupljanjem i zajedništvom nedavno izabranog vodstva.

Ostali su daleko iza: Vinkovački odvjetnik Davor Ćavar, SDP-ov kandidat, bi dobio 10 posto glasova, a Nikola Kajkić, suspendirani inspektor Policijske uprave vukovarsko-srijemske i predsjednik Nacionalnog sindikata policije, poznat po istragama srpskih ratnih zločina u toj županiji, osam posto. Kajkić je suspendiran zbog optužbi za lažiranje dokaza u jednom od takvih slučajeva. On tvrdi da nije kriv i da je suspendiran upravo zbog razotkrivanja tih zločina, ali i jer previše zna. Na posljednjem je mjestu Tomislav Panenić, bivši ministar gospodarstva u vladi Tihomira Oreškovića, dragovoljac Domovinskog rata iz 1991. i saborski zastupnik, danas član “Nezavisne liste mladih” a do 2019. član Mosta.

Ono što je zanimljivo da su dva favorita donedavni i sadašnji HDZ-ovac, što ima zanimljivu pozadinu. Naime, Dabro je blizak drugom HDZ-ovom disidentu, gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi, koji je pao u nemilost središnjice, te istupio iz stranke povukavši za sobom velik broj nezadovoljnika. Dabro je također pao u nemilost, pa je središnjica odlučila, kad se kandidirao za predsjednika vukovarsko-srijemskog HDZ, nametnuti mu protukandidata koji je imao njihovu podršku, i podršku šefa stranke Plenkovića – i to ni manje ni više nego ministra obrane, Maria Banožića. Banožić je lako na tim izborima pobijedio, jer velik broj članova HDZ-a u toj županiji ujedno i egzistencijalno ovisi o stranačkoj iskaznici, iako je malo vjerojatno da bi se ministar iz Zagreba mogao ujedno baviti problemima Vukovarsko-srijemske županije. No ipak, Nezadovoljstvo HDZ-ovim županom Božom Galićem i njegovim upravljanjem Vukovarsko-srijemske županije je evidentno, kao što je evidentno i osipanje HDZ-a u Slavoniji. Banožić je rekao kako odlasci “nisu nikakav gubitak za stranku”, no na terenu stvari izgledaju puno kompleksnije.

Dabro je po izlasku iz HDZ-a osigurao potporu Domovinskog pokreta, iako ne izlazi na izbore kao njihov kandidat. U Slavoniji se tako zakuhava bitka između HDZ-a i njegovih odmetnika, a prednost od šest postotaka u drugom krugu ne mora značiti previše. Tim više što će Dabro svakako imati i potporu drugog,  u Vukovaru vrlo popularnog HDZ-ovog odmetnika, Ivana Penave.

Dekanić je pak, kao što je bio i Banožić, kandidat središnjice, i s te strane i dalje favorit, obzirom na velik utjecaj HDZ-a u županiji slijedom klijentelističkih politika koje stranka vodi. Nedavno je u Bujici objavljena kompromitirajuća snimka na kojoj U Bujici je objavljena video snimka na Plenkovićev kandidat Damir Dekanić, skače i pjeva stihove ‘Da sam pauk’, koju izvodi srbijanski turbofolker Era Ojdanić, poznat po nastupu u okupiranom Vukovaru, u studenom 1991. kada je u skladištu Vutexa, s okupatorima pjevao četničke pjesme. Koliko će mu to među biračima HDZ-a naškoditi, ili će ipak prevladati interesna vezanost uz središnjicu, vidjet ćemo na izborima. Ostali kandidati, po svemu sudeći, nemaju ozbiljnih izgleda.

Rezultati istraživanja:

Istraživanje je rađeno na uzorku od 1444 glasova korisnika facebooka na područjua županije Vukovarsko-srijemske u elektroničkom obliku. Anketiranje je provedeno od 25. – 30. ožujka, a naša procjena mogućnosti pogreške je +/- 4,99%.