Proveli smo anketu u Osijeku – evo što je pokazala!

Objavljeno: 12. 4. 2021 - 12:57

Na predstojećim lokalnim izborima u gradu Osijeku nema jasnog favorita, ali po našoj anketi specijaliziranog portala za istraživanje preferencije birača Moja-anketa.com, koja je provela istraživanje na području grada, vodi HDZ-ov kandidat Ivan Radić. On bi po ovom istraživanju dobio 26,02 posto glasova, ali mu za vratom puše Berislav Mlinarević, nezavisni kandidat kojeg podržava Domovinski pokret, a koji je od njega udaljen za manje od 1 posto glasova, s 25,37%. Opet, unutar statističke greške od vodećeg dvojca se nalazi treći kandidat – Goran Kušec, kandidat SDP-a, s 22.44 posto. Dakle, čak tri kandidata su vrlo blizu, i bilo koja dvojica mogu ući u drugi krug, u kom bi stvari vjerojatno najviše ovisile o motivaciji birača, odnosno o tome tko će se sučeliti s najizglednijim kandidatom za drugi krug, Radićem.

To jest određeno iznenađenje, s obzirom da HDZ nikad nije bio na vlasti u Osijeku, i suportna situacija od susjedne Vukovarsko-srijemske županije, gdje je HDZ uvijek bio na vlasti, a sad je tamo u velikom padu u odnosu na prošle rezultate izbora, bar prema anketama. Na prošlim izborima pobjedu je odnio Ivica Vrkić, koji grad vodi od 2013. kao zajednički nestranački kandidat s podrškom lijevog bloka stranaka SDP-a, HNS-a i HSU-a, i na toj se poziciji nalazi i danas, no on se neće kandidirati na ovim izborima. On je tada odnio pobjedu uz vrlo malu izlaznost, s 37 posto glasova u prvom krugu, dok je protukandidatkinja iz HDZ-a ušla u drugi krug sa svega 17 posto. HDZ je, dakle, znatno ojačao u Osijeku – a SDP oslabio.

Slabost SDP-a sigurno nije u Goranu Kušecu, uglednom sveučilišnom profesoru, velikom lokalpatriotu i navijaču Osijeka koji je kumovao imenu navijačke skupine “Kohorta”, bivšem popularnom glazbeniku, DJ-u i ratnom uredniku lista “Gardist”, već u činjenici da je “zamjenski” kandidat koji ima podršku kako Grbina tako i Biljane Borzan, a koji u borbu ulazi umjesto predsjednika gradske organizacije SDP-a, izrazito nepopularnog Borisa Piližote.

Radić je pak osječanima poznat kao poduzetnik, vlasnik tvrtke “Tlocrt”, i građevinski inženjer. Svojevremeno je bio metom javnih prozivki zbog neisplate plaća radnicima, ali sad, kaže, obaveze uredno izvršava. Njegov cilj je vratiti u HDZ ljude koji su svojevremeno prešli u HDSSB-, a danas prelaze u Domovinski pokret.

Kandidat kojeg podržava Domovinski pokret je pak dobro poznat Osječanima kao uspješni i nagrađivani hotelski menadžer, i vlasnik čuvenog osječkog hotela Waldinger, koji je 2016. proglašen najboljim butik hotelom na svijetu, a vlasnik je i Michelinove preporuke. Od rijetkih je uspješnih hrvatskih, i još rjeđih slavonskih, privatnih poduzetnika koji uspjeh ne duguje vezema s politkom i HDZ-om. Na pitanje zašto je uopće krenuo u politiku, kaće da mu ne može biti dobro ako je svima oko njega loše, i namjerava Osijek učiniti uspješnim po istom receptu po kojem je izgradio uspješan biznis.

Kad se rezultate ankete usporedi s rezultatima ankete N1 TV, rađenom nešto ranije, vidi se da ona također Radića stavlja na vodeće mjesto, ali s osjetno većom prednošću ispred  Berislava Mlinarevića i Gorana Kušeca. Po tom istraživanju Radić ima čak 32,4 posto podrške birača, dok je Mlinarević tek na trećem mjestu sa 17,1 posto podrške. Na drugom je mjestu po tom istraživanju Kušec, s tek neznatno manjim brojem birača od onog u istraživanju moje ankete – 22,44%.

Vladimir Šišljagić, čelnika Snage za Slavoniju i Baranju i bivši župan, nekoć člana Glavaševog SDSS-a, biralo bi po ovom istraživanju 8,27 posto birača. Iako vrlo iskusan političar, čini se da njegova zvijezda pomalo tamni. Posljednji je kandidat lista skupine birača “Građani, a ne političari”  Miroslav Banek, s potporom 5,78 posto birača. Neodlučnih je 11,12 posto.

U usporedbi s ranije provedenim anketama, poput one 2×1 komunikacije i N1, može se vidjeti da Radić u laganom padu, ali i dalje na vodećem mjestu, dok Kušec bilježi blagi rast, a Mlinarević, koji je posljednji ušao u bobru za gradonačelničko mjesto, nešto veći. Na to upućuje i Facebook, gdje je Mlinarević nedavno pretekao Kušeca po broju lajkova stranice, pa iako to nije naročito pouzdan pokazatelj, ukazuje da dobiva određeni publicitet. Isto tako, ulazak u utrku aktivistice Katarine Kruhonje koju podržava “Možemo!”, koja je upravo najavila svoju kandidaturu, a koja nije bila kandidat u vrijeme provođenja istraživanja, će zacijelo oduzeti najviše glasova upravo Kušecu, koji se oslanja u velikoj mjeri na mlađe birače. Oni pak u Hrvatskoj u pravilu radije biraju Možemo! nego SDP.

Kad se pogledaju tri kandidata za drugi krug, treba primijetiti da iako je Radić vodeći u ovoj i svim drugim anketama, u slučaju ulaska Mlinarevića, njegova pobjeda nije sigurna jer je Mlinarević, iako ima potporu Domovinskog pokreta, bliži i SDP-u, ali naročito desnici koja je prilično jaka u Osijeku, dok je HDZ tradicionalno u tom gradu prilično nepopularan, sudeći po rezultatima prethodnih izbora.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 1080 glasova korisnika facebooka na području grada Osijeka u elektroničkom obliku. Anketiranje je provedeno od 31. ožujka – 05. travnja, a naša procjena mogućnosti pogreške je +/- 4,99%.