Provedena je anketu u Slavonskom Brodu – evo što je pokazala!

Objavljeno: 26. 4. 2021 - 08:12

Na predstojećim lokalnim izborima u gradu Slavonskom Brodu za sada imamo jasnog favorita, po anketi specijaliziranog portala za istraživanje preferencije birača Moja-anketa.com, koja je provela istraživanje na području grada.

NAPOMENA: Anketa je ponuđena 1900 punoljetnih osoba, zaključena na 1200 odgovora (punoljetnih osoba). Također u trenutku početka anketiranja Slavica Lemaić nije imala istaknutu kandidaturu, te nije bila uvrštena u anketiranje.

Utrku predvodi sadašnji gradonačelnik Mirko Duspara. On bi po ovom istraživanju dobio 42,13% glasova, ali mu za vratom puše nešto bliže no zadnji puta HDZ-ov kandidat Dragan Jelić, a koji je od njega udaljen za manje od 5% glasova, s 37,42% potpore glasača u provedenoh anketi.

S obzirom na to da su na lokalnim izborima 2013. godina ova dva kandidata također predvodili političku utrku za gradonačelnika Slavonskog Broda, tada je prvi krug izbora završio sa sličnim razlikama, odnosno Mirko Duspara je u drugi krug ušao s 40,12% potpore birača, a Dragan Jelić s 31,19% potpore birača. Ovom anketom možemo samo ustvrditi da je Dragan Jelić nešto bliži s postotkom potpore birača no prvi puta kada se uhvatio u koštac s Mirkom Dusparom. Tada je u prvom krugu bilo nepunih dvije tisuće glasova razlike u korist Duspare. Nije na odmet spomenuti da 65% potpore birača u ovoj anketi Mirko Duspara crpi od stanovništva 50+ godina, a Dragan Jelić 70% birača crpi od puno mlađe populacije, 30+ godina, s tendencijom rasta potpore u korist Jelića.

Moguć razlog laganog pada potpore možemo tražiti u Dusparinim promo spotovima, u kojima si prepisuje zasluge za odrađene projekte, tipa izgradnje podvožnjaka na Osječkoj ulici, koji je financirala država i županija, a ne grad Slavonski Brod itd. Dok Jelić tendenciju laganog rasta potpore možemo prepisati radu državnog tajnika, na projektima koji su se pokazali uspješnima i korisnima. Osciliranje u navedenim brojkama moguće je iz razloga što Slavica Lemaić nije bila uvrštena u proces anketiranja, jer u trenutku početka anketiranja nije bila kandidat (nije istaknula) za gradonačelnika Slavonskog Broda. U tome slučaju pretpostavka je da bi dio glasačkog tijela “otkinula” više Duspari no Jeliću, tako da postotnu razliku između Duspare i Jelića možemo eventualno smatrati i manjom.

Nadalje, relativno neprepoznatljiv kandidat za gradonačelnika Slavonskog Broda ispred Domovinskog pokreta (DP) Matej Pudić, prikupio je respektabilan broj potpore 7,31%. Koju možemo eventualno prepisati biračima koji nisu tradicionalno priklonjeni HDZ-u, odnosno Draganu Jelići, ili Mirku Duspari, odnosno oni koji na neki način svakako žele političke promjene, i nove svježe političke snage na političkoj sceni Slavonskog Broda. S obzirom na to da je Domovinski pokret svog kandidata izvukao “pet do podne”, potporu možemo smatrati relativno solidnom, s tendencijom rasta kako vrijeme odmiče u aktivnoj kampanji kandidata.

Nadalje, kandidatkinja za gradonačelnicu Slavonskog Broda ispred SDP-a Martina Kraljević, u anketi uspjela je prikupiti potporu od 7,02%. Svakako očekivana je za nekoliko postotaka veća potpora, jednostavno dugogodišnji “ratovi” unutar redova SDP-a, te određeni raskoli koji ne jenjavaju ostavili su trag na potpori kandidatu SDP-a, u obliku loše potpore, uzrokovanje neslogom samih SDP-ovaca grada Slavonskog Broda.

Kandidat za gradonačelnika Slavonskog Broda ispred Snage Slavonije i Baranje (SiB) Mato Klarić, anketu je završio s potporom od 3,98%. Mato Klarić potporu po pretpostavci anketara crpio je prepoznatljivošću i dugogodišnjim djelovanjem kroz HDSSB. Od dosadašnjih kandidata zanimljivo je da je Klarić fluidno crpio potporu od najmlađih do najstarijih, što je indicija, i najlakše uz agresivniju kampanju ima mogućnost popraviti svoje postotke potpore.

Na kraju nam ostaje “NITKO”, obzirom na ponuđene kandidate u anketi, opcija odgovora je bila “NITKO” što je odabralo 2,14% glasača u anketi. Opcija “NITKO” ili neodlučni, u ovome slučaju nije bazen birača koji bilo koji kandidat može crpiti, ili bazirati se na njih. Iz opcije “NITKO” vidljivo je da su Brođani relativno odlučni za koga glasati. Od dobnih skupina, najmanje zainteresirani, odnosno oni koju su najmanje glasali je dobna skupina od 18-23 godine. Ukoliko netko ima namjeru od kandidata voditi kampanju linijom najlakšeg otpora, teško da će odlučne prema nekom kandidatu okrenuti prema sebi, bazen birača i najmanje odlučnih treba targetirati na najmlađu glasačku populaciju.

Napomena: naš medij je od specijaliziranog portala za istraživanje preferencije birača Moja-anketa.com naručio još jednu anketu tik prije samih izbora koja će se provoditi od 03. svibnja so 07. svibnja, dogovoreni broj uzoraka glasova će biti 1500.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 1200 glasova korisnika Facebooka na području grada Slavonskog Broda u elektroničkom obliku. Anketiranje je provedeno od 15 do 20. travnja, navedena procjena anketara mogućnosti pogreške je +/- 3,99%.