Anketa Vukovarsko-srijemske županije

Objavljeno: 25. 5. 2021 - 18:02

Moja-anketa.com, specijalizirani portal za istraživanje preferencije birača, donosi rezultate istraživanja na području Vukovarsko-srijemske županije, prema kojeima na nedjeljnim izborima u drugom krugu utrke za župana prednost ostvaruje nezavisni kandidat Josip Dabro s 53% glasova, nasuprot HDZ-ovom kandidatu Damiru Dekaniću kojemu anketa daje 47% glasova birača. Podsjetimo kako je HDZ -ov Damir Dekanić u prvome krugu osvojio 38,69% glasova, a nezavisni kandidat Josip Dabro 18,34%.
Dabro je izašavši iz redova HDZ-a osigurao potporu Domovinskog pokreta, iako na izbore ne izlazi kao njihov kandidat, pa tako možemo reći da u Slavoniji u nedjelju, 30. svibnja, slijedi sraz između HDZ-a i njegovih odmetnika. Svakako treba napomenuti da Dabro i u drugi krug ovog izbornog okršaja ulazi uz potporu drugog, u Vukovaru vrlo popularnog HDZ-ovog odmetnika, Ivana Penave. Dekanić je, pak, u izbornu bitku ušao uz podršku šefa stranke Plenkovića i ministra obrane, Maria Banožića te nezanemarive stranačke mašinerije koju nerijetko stranačka iskaznica i egzistencijalno obvezuje.
Hoće li se, i kako, osipanje HDZ-a u Slavoniji i nezadovoljstvo birača dosadašnjim HDZ-ovim županom Božom Galićem i njegovim upravljanjem Vukovarsko-srijemskom županijom, što je eklatantno pokazao prvi krug ovih lokalnih izbora, odraziti na izbor novog župana, pokazat će drugi krug.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 710 glasova korisnika facebooka i instagrama na području  Vukovarsko-srijemske županije obliku. Anketiranje je provedeno od 21.svibnja do 25. svibnja, a naša procjena mogućnosti pogreške je +/- 4,99%.